Connect with us

Aartsrivalen

De nationale en internationale aartsrivalen van Feyenoord

In competitieverband voetballen betekent constant tegen tegenstanders willen winnen. Maar voor Feyenoord is er wel een verschil tussen tegenstanders en echte rivalen. Met deze clubs heeft Feyenoord een speciale geschiedenis of worden de wedstrijden zo uniek beschouwd dat ze zelfs hun eigen naam krijgen. Hier lees je de grootste concurrenten van Feyenoord.

De Klassieker: Feyenoord tegen Ajax

Hoe kan het ook anders dat we beginnen met Ajax. Als je denkt aan de twee grootste tegenstanders binnen het Nederlands voetbal, zijn het wel Feyenoord en Ajax. De clubs uit Rotterdam en Amsterdam gaan in hun duels altijd tot het bot. Binnen het Nederlands voetbal is een wedstrijd tussen deze twee clubs zo populair, dat een dergelijke wedstrijd altijd ‘De Klassieker’ wordt genoemd. De Klassieker is in het begin van de 20e eeuw ontstaan, toen elitaire voetbalclub Ajax er niets van wilde hebben dat arbeidersclub Feyenoord in de eerste klasse kwam spelen. Waarschijnlijk komt de rivaliteit ook voort uit de locaties van de twee clubs: tussen Amsterdam als Rotterdam als steden is ook altijd al enige spanning.

Een Klassieker staat altijd garant voor veel spanning en roering. Er ontstaan regelmatiger opstootjes tussen spelers vergeleken met andere wedstrijden. Ook is het in alle Klassiekers nog maar twee keer voorkomen dat er geen enkele keer gescoord werd door beide teams. Een Klassieker betekent dus meestal ook veel doelpunten.

Een transfer maken tussen Feyenoord en Ajax lijkt door deze rivaliteit een echte no go. Toch zijn er meerdere Feyenoord- of Ajax-prominenten die deze gewaagde stap hebben durven ondernomen. Bekende namen als Kenneth Vermeer of Johan Cruijff zijn van Ajax naar Feyenoord gegaan. Jan Everse of Henk Timmer wisselden juist de andere kant op. Henk Groot en Arnold Scholten zijn zelfs dubbel gewisseld: zij hebben een transfer van zowel Ajax naar Feyenoord als Feyenoord naar Ajax gemaakt.

Rivaliteit onder supporters van Ajax en Feyenoord

Door de strijd tussen Feyenoord en Ajax breken er af en toe rellen onder de supporters uit. De S.C.F. van Feyenoord en de F-side van Ajax gingen zelfs zo ver in de concurrentiestrijd tegen elkaar, dat het voor of na wedstrijden regelmatig knokken was tussen de hooligans van de voetbalclub. Het bekendste voorbeeld daarvan is de zogenoemde ‘Slag bij Beverwijk’, waar de twee groepen extreme supporters elkaar in een weiland troffen. Na een mislukte eerdere mislukte afspraak was de F-side uit op wraak en wilde de S.C.F. opnieuw treffen. Dit gebeurde dus in een weiland naast de A9, waar hooligans elkaar te lijf gingen. Sommigen zelfs met wapentuig als messen, knuppels, tasers of klauwhamers. Uiteindelijk moest een Ajax-fan het uiteindelijk met zijn leven bekopen. Ook in latere confrontaties tussen de twee extreme groepen ging het er ruig al toe, al viel er gelukkig geen andere dode. Omdat er altijd veel gevochten wordt, mogen er sinds 2009 geen supporters van de uitspelende club bij de wedstrijd aanwezig zijn, om toekomstige rellen rondom het stadion te voorkomen.

Rotterdamse Derby: Feyenoord tegen Sparta

Een andere prominente rivaal van Feyenoord is stadgenoot Sparta. Beide clubs uit Rotterdam ervaren rivaliteit met elkaar door dezelfde oorzaak als Ajax: Sparta wilde als hogere klasse-club niets weten van de arbeiders van Feyenoord. Op het moment dat Feyenoord promoveerde naar de Eerste Divisie en eindelijk tegen Sparta kon spelen, degradeerde Sparta op hetzelfde moment. Met een vriendschappelijke wedstrijd werd vervolgens bepaald wie de beste club uit Rotterdam moest worden. De winst ging naar Feyenoord, dat met 4-2 in het stadion van Sparta won. In seizoen 1922-1923 was er voor het eerst een officiële derby tussen Feyenoord en Sparta.

Hoewel de derby nog steeds als een echte traditie tussen de twee Rotterdamse clubs wordt gezien, is de echte rivaliteit er al een tijdje uit. De oprichtingsverschillen tussen de elitaire sporters en de arbeiders zijn allang vergeten en de rivaliteit wordt niet verder uit elkaar gedreven door de standplaats. Die is voor beide clubs Rotterdam, dus kunnen de supporters elkaar een iets warmer hart toedragen dan de supporters dit richting Ajax kunnen.

Rotterdamse Derby: Feyenoord tegen Excelsior

Nog een klassieke wedstrijd tussen twee clubs uit Rotterdam, namelijk Feyenoord tegen Excelsior. Als twee van de drie clubs uit Rotterdam tegen elkaar moeten spelen, krijgt deze de titel van ‘Rotterdamse Derby’.

In het geval van deze wedstrijd is er vaak in mindere mate sprake van spanning door de rivaliteit. In eerste instantie zijn beide clubs opgericht met hetzelfde doel: namelijk sport aanbieden voor de middenklasse in die tijd. De clubs pasten eerder zo goed bij elkaar, dat ze zelfs een samenwerkingsverband tussen beide clubs zijn aangegaan. Hier plukte echter voornamelijk Feyenoord de vruchten van, waardoor deze uiteindelijk is stopgezet.

Om de reden dat Feyenoord meer aan de samenwerking leek te hebben, is er de laatste tijd wat meer rivaliteit onder de supporters van Excelsior tegen Feyenoord. De samenwerking leidde onder Excelsior-fans sowieso al eerder tot haatgevoelens. Feyenoord-supporters lijken zich echter niet zo druk te maken om de opwinding van de tegenstanders: meestal is de rivaliteit slechts eenzijdig.

Dit kan er ook mee te maken hebben dat, wanneer Feyenoord en Excelsior allebei in de Eredivisie mogen spelen, Feyenoord meestal met gemak van Excelsior wint. In 26 van de totaal 32 gevallen heeft Feyenoord namelijk gewonnen. De grootste en meest belangrijke overwinning van Excelsior op Feyenoord was in 2017: Feyenoord had met dat duel kampioen kunnen worden, maar werd met 3-0 verslagen door Excelsior.

Internationale rivalen van Feyenoord: Benfica

Zowel Ajax, Sparta als Excelsior zijn binnen Nederland de grootste drie rivalen van Feyenoord. Maar ook internationaal gezien is Feyenoord niet met elke club even grote vrienden. Neem bijvoorbeeld Benfica: deze Portugese club liet Feyenoord in 1963 de halve finale van de Europa Cup 1 verliezen. Twee grote schepen vol met Feyenoord-supporters waren naar Portugal afgezakt, omdat de supporters ervan overtuigd waren dat Feyenoord nog wel eens kon gaan stunten. Helaas bleek dat niet helemaal het geval, want Benfica wist Feyenoord met 3-1 terug naar Rotterdam te sturen. Sinds dit duel is er telkens spanning als de twee clubs tegen elkaar moeten spelen, ook al is er slechts 8 keer een duel geweest. Hiervan zijn er drie door Feyenoord gewonnen, wat de rivaliteit ten opzichte van Benfica eigenlijk alleen maar versterkt.

Ook goede vriendschappen: Feyenoord en Celtic

Gelukkig heeft Feyenoord niet alleen maar vijanden. Een voorbeeld van een bevriende club is het Schotse Celtic FC. De vriendschap is op een ironische manier ontstaan. Tijdens de UEFA-cup van 1970, die Feyenoord als eerste Nederlandse club won, versloegen de Rotterdammers de spelers uit Glascow. Hoewel Feyenoord-supporters Keltische vlaggen had meegenomen om de supporters van Celtic FC te treiteren, zijn de twee groepen na afloop van de wedstrijd gezellig gaan drinken in een van de vele pubs. Op deze manier is er, ondanks de spannende wedstrijd eerder die Celtic FC toch de winst van de Europa Cup 1 heeft gekost, toch een goede vriendschap ontstaan tussen de supporters van Feyenoord en Celtic FC. Later is ook tussen het management van de teams een hechte band ontstaan, afgeleid van de goede vriendschap tussen supporters. Uiteindelijk zijn de twee clubs zelfs samen gaan werken om geld op te halen voor verschillende goede doelen. Wat misschien ook nog bijdraagt aan de vriendschap: Celtic FC is ook een grote rivaal van Ajax. Zoals ze wel vaker zeggen: de vijand van jouw vijand is je vriend. Dat geldt zeker in het geval van Celtic FC en Feyenoord Rotterdam.

Advertisement

Must See