Connect with us

Feyenoord: De Trots van Zuid

Feyenoord Rotterdam is voor veel Nederlanders hun favoriete voetbalclub. Ze boeken niet alleen in Nederland succes, maar ook ver daarbuiten. Het Legioen, zoals de fanatieke supporters van de voetbalclub worden genoemd, roemen hun club en zorgen vaak voor een flinke hoop sfeer in het stadion of daarbuiten. De Rotterdamse voetbalploeg staat steevast in de top drie traditionele voetbalclubs van Nederland, samen met Ajax en PSV.

Geschiedenis van Feyenoord

Feyenoord werd door vier vrienden opgericht op 19 juli 1908, toen nog Wilhelmina geheten. Pas vier jaar later krijgt de club haar huidige naam: de Rotterdamsche Voetbal Vereeniging Feijenoord. Deze naamswijziging gaat ook gepaard met de intrede van het inmiddels iconische tenue met een rood-wit shirt, een zwarte broek en zwarte kousen met rood en wit. De speellocatie is meerdere keren veranderd, maar altijd in Rotterdam-Zuid gebleven. Op deze grond werd succes na succes behaald. Na 12,5 jaar bestaan klimt Feyenoord naar de hoogste voetbalklasse. Na het 16-jarig bestaan behalen ze voor het eerst al de landstitel. Sinds 1937 voetbalt Feyenoord in de Kuip, uiteraard in Rotterdam-Zuid.

In 1970 zorgt Feyenoord voor een sensatie in de Europa Cup. Met een ijzersterk team weet Kindvall de beslissende goal te scoren tegen Celtic en daarmee als eerste Nederlandse club de Europa Cup I te winnen. In datzelfde jaar wint Feyenoord ook de wereldbeker. Tijdens deze wedstrijd weet invaller Van Daele de beslissende goal te scoren voor de wereldzege. Uit woede trekken spelers van de tegenstander, Estudiantes de la Plata, zijn bril van zijn neus en wordt het legendarische ‘brilletje van Van Daele’ platgetrapt. Een paar seizoenen later weten ze ook als eerste club uit Nederland de UEFA-cup te winnen. Feyenoord staat dan al lang definitief gevestigd op de kaart van het Nederlands voetbal.

Feyenoord geschiedenis

Cruijff bij Feyenoord

Het werd op 15 juni 1983 omschreven als de “meest controversiële transfer in de Nederlandse geschiedenis”. Johan Cruijff, destijds 37 en ster van Ajax, speelt het volgende voetbalseizoen bij de grote concurrent: Feyenoord. Dit gebeurde na onenigheid met het bestuur bij Ajax, waarbij de topsspeler besloot te tekenen bij aartsrivaal Feyenoord. Een merkwaardige overstap, waarbij de voetbalspeler  op basis van bonnen speelde. Een constructie die in deze tijd niet onbekend was. Zo had Johan Cruijff ook na zijn terugkeer bij Ajax zo’n constructie in zijn contract. Hierbij was ook opgenomen dat als er meer dan 22.000 bezoekers naar een voetbalwedstrijd zouden komen, Cruijff een deel van de extra inkomsten zou opstrijken. Johan Cruijff werd gezien als een verlengstuk van het veld in de trainer Thijs Libregts, na het vertrek van Michel Valke en de gestopte Willem van Hanegem.

Johan Cruijff zorgde met zijn komst bij Feyenoord voor een aantal grote succes. Zo pakte Feyenoord met Cruijff in het elftal zowel de beker als de landstitel. Dit was tevens de laatste keer dat Feyenoord ‘dubbel’ greep. Ook kwamen er veel meer toeschouwers. Het gemiddelde in het seizoen was zo rond de 25.000 toeschouwers. Een geweldig aantal vergeleken met de twee andere concurrenten, waarbij Feyenoord makkelijk 10.000 toeschouwers meer dan PSV en zelfs het dubbel aantal van Ajax naar een Feyenoord wedstrijd trok.

Cruijff scoorde elf keer in totaal 33 competitiewedstrijden en werd daarbij ook verkozen tot voetballer van het jaar. Op 13 mei 1984 speelde Johan Cruijff zijn laatste wedstrijd voor Feyenoord tegen PEC Zwolle.

Overwinningen en prijzen van Feyenoord

Sinds het ontstaan van de club heeft Feyenoord meerdere grote prijzen in de wacht weten te slepen. De eerste grote overwinning was de Landstitel, voor het eerst in 1924. Deze prijs wisten de Rotterdammers vervolgens nog 14 andere keren te pakken, voor het laatst in 2017. Ook in de Nederlandse Beker gaat het ze voor de wind. In deze competitie wist Feyenoord 13 overwinningen te noteren. Voor het eerst twee keer in je jaren dertig en daarna maar liefst vijf keer in de jaren 90. De laatste Beker-overwinning was in 2018. De laatste Nederlandse competitie, de Supercup, is vier keer gewonnen door Rotterdam. Deze overwinningen waren in 1991, 1999 en twee jaar achter elkaar in 2017 en 2018.

Ook internationaal weet Feyenoord van competities winnen. In 1970 slepen de Rotterdammers twee grootse en belangrijke internationale titels in de wacht: zowel de Europacup als de Wereldbeker komen naar Rotterdam dat jaar. In 1974 en 2002 is twee keer de UEFA-cup binnengesleept.

Een club, meerder teams

Waarschijnlijk ken je Feyenoord van het grote elftal uit de competities als de Eredivisie. De keepers, verdedigers, middenvelders en aanvallers zijn bij bijna iedereen wel bekend. Maar wist je al dat Feyenoord nog twee andere teams heeft opgericht?

Zo is er ook de Feyenoord Academy. Deze jeugdopleiding is erop gericht jonge voetbaltalenten op te leiden tot professionele voetballer. Elk jaar wordt er gewerkt met de beste talenten en de beste faciliteiten, om zo twee spelers door te kunnen laten stromen naar de daadwerkelijke eerste selectie. Uiteindelijk is het doel om minimaal de helft van deze eerste selectie te laten bestaan uit talenten van de Feyenoord Academy. Naast voetballen wordt er ook getraind op zelfkennis, ontwikkeling, betrokkenheid, prestatiegedrag, winnaarsmentaliteit en onverstoorbaarheid. Dit wordt allemaal gecombineerd met een studie, voeding en de medische performance van leerlingen.

Ook is er sinds kort een heus Feyenoord eSports team. Hier komen de beste gametalenten in samen, om voor Feyenoord te spelen op consoles als Playstation of Xbox. Voor deze talenten wordt tussen voetbalclubs een heuse Edivisie georganiseerd. Dit is de Eredivisie, maar dan voor eSporters. Om gescout te worden voor dit eSports team is er de Feyenoord eLeague, waarin spelers kunnen laten zien wat ze in huis hebben.

Het bestuur van Feyenoord

De club wordt bestuurd door verschillende onderdelen. Bovenaan wordt alles gecontroleerd door een Raad van Commissarissen, bestaande uit 6 mannen. Toon van Bodegom is op dit moment de president-commissaris.  Hij wordt bijgestaan door Gérard Moussault, Sjaak Troost, Ronald Brus en Peter van der Laan. De huidige adviseur van deze raad is Richard Bruens.

Ook kent Feyenoord een directie. Die is vier man sterk. De algemeen directeur is Mark Koevermans. De andere directeuren zijn Frank Arnesen (technisch directeur), Pieter Smorenburg (financieel directeur) en Joris van Dijk (commercieel directeur). Voor de Kuip is een aparte directie. De algemene directeur Jan van Merwijk wordt hierbij geassisteerd door CFO Stadion Feijenoord Carl Berg.

Onder de raad van commissarissen en de directie valt nog een groter management met managers voor onder meer media & communicatie, sales, HRM en maatschappelijke zaken.

Van Legioen tot Kameraadjes

Feyenoord heeft als een van de drie topclubs binnen Nederland logischerwijs een grote schare fans achter zich staan. Het Legioen, zoals deze fans worden genoemd, hebben zich verenigd in een officiële supportersclub. Hierin komen de echte fans samen. Feyenoord biedt deze fans niet alleen een nog grotere connectie met de club, maar ook verschillende voordelen. Zo krijgen leden korting in de fanshop, een welkomstbox met vette goodies en toegang tot Feyenoord+. Voor jongeren, senioren en gezinnen zijn er speciale aanbiedingen om lid te worden van het Legioen.

Voor de kleine Feyenoord-fans is er een speciale fanclub: de Kameraadjes. Deze club heeft ook verschillende leuke extra’s. Zo krijgt elk Kameraadje gegarandeerd toegang tot een thuiswedstrijd van Feyenoord of toegang tot het online magazine, exclusieve evenementen en de Kameraadjes app. En als echte droom maken Kameraadjes ook nog kans om als spelersmascotte mee het veld op te lopen tijdens een echte wedstrijd. De Kameraadjes is dus een fantastische club voor elke jonge Feyenoord-fan.

Advertisement

Must See