Connect with us

Feyenoord in Europa

Alle Feyenoord prestaties in Europa

Na de oprichting in 1908 had Feyenoord al snel succes binnen Nederland. 12,5 jaar na de oprichting speelden ze voor het eerst mee in de hoogste klasse en 16 jaar na de oprichting wisten ze zelfs al de landstitel voor de eerste keer binnen te slepen. Internationaal succes liet wat langer op zich wachten, maar kwam er uiteindelijk wel. Hieronder lees je alle grootste internationale overwinning van Feyenoord op een rijtje

Een primeur: eerste Nederlandse Europa Cup 1 winnaar

In de eerste vijf jaar van de jaren zestig wint Feyenoord maar liefst drie landstitels. Daarom wil de club uit Rotterdam meer: ze willen ook successen boeken in Europa. In 1963 lijkt daar voor het eerst een gooi naar gedaan te worden. Dan staat Feyenoord namelijk in de halve finale van de Europa Cup 1. In de Portugese hoofdstad Lissabon treft Feyenoord Benfica. Met een immense achterban van 1500 meegereisde supporters probeert Feyenoord met man en macht in de finale te komen. Helaas blijkt Benfica te sterk en eindigt de wedstrijd in een 3 – 1 nederlaag.

Niet veel later weet Feyenoord het wél tot de finale te schoppen. Een sterke ploeg onder leiding van Ernst Happel weet in 1970 Celtic FC te treffen in Milaan. Om hier te komen hebben ze achtereenvolgens KR Reykjavik, AC Milan, Vorwärts Berlin en Legia Warschau verslagen. Opvallend is dat Feyenoord alleen wist te scoren in de eigen Kuip: zodra de ploeg uitspeelde, werd er geen enkele goal gescoord. Vooral AC Milan was een spannende tegenstander: in Italië verloren ze met 1 – 0, maar gelukkig wisten ze thuis met 2 – 0 te winnen en door te gaan naar de volgende ronde. Tegen Vorwärts Berlin gebeurde even later precies hetzelfde, uitspelen verliezen met 1 – 0 en thuis winnen met 2 – 0. De laatste halte was Legia Warschau. In Polen was het veel te glad voor goed voetbal, waardoor beide teams geen doelpunten konden maken. In Rotterdam werd het echter 2 – 0 voor Feyenoord en was de weg naar de finale vrij.

Gelukkig scoorde Rotterdam in de finale wél doelpunten toen ze uit speelden. Hier was het tot aan het einde 1 -1 gelijkspel door een doelpunt van Rinus Israël in de 31e minuut. Diep in de verlenging scoort Kindvall de beslissende goal, waardoor de eindstand op 2 – 1 voor Feyenoord uitkomt. Daarmee wordt Feyenoord de eerste club uit Nederland die de Europa Cup 1 wint. Honderdduizenden fans verzamelen zich de volgende dag op de Coolsingel om dit succes te vieren. De doorbraak van Feyenoord in Europa is een feit.

Een tweede primeur: ook eerste Nederlandse UEFA winnaar

Vier seizoenen na de overwinning op Celtic FC en het binnenslepen van de Europa Cup 1 staat Feyenoord er weer goed voor, maar dan in de UEFA cup. Een minstens net zo sterk team treft in 1974 Tottenham Hotspur, een gevreesde tegenstander. De wedstrijd start in het White Hart Lane stadion in Londen, waar de wedstrijd eindigt in een 2 – 2 gelijkstand. Het vervolg van de wedstrijd in Rotterdam een week later pakt voor Feyenoord grandioos goed uit. Hier weten de Rotterdammers twee keer te scoren. Tottenham Hotspur scoort echter geen enkele keer. Met een eindstand van 2 – 0 is Feyenoord een nieuwe titel rijker. Na de overwinning in de Europa Cup 1, en het tussendoor binnenhalen van de Wereldcup, zijn ze nu ook de eerste Nederlandse club die de UEFA cup wint. Weer staat heel Rotterdam op zijn kop van dit waanzinnige succes.

2002: Nogmaals de winst in de UEFA cup

28 jaar na de eerste overwinning in de UEFA cup gaat het Feyenoord opnieuw voor de wind. Na steeds slechte prestaties in de jaren tachtig, krabbelt Feyenoord in de jaren negentig langzaam weer opnieuw op. Het opbouwen van een sterk team werpt in 2002 zijn vruchten af. In deze finale treft Feyenoord Borussia Dortmund in de eigen Kuip. Hiervoor hebben ze SC Freiburg, de Glascow Rangers, PSV en Inter Milan al verslagen.

De wedstrijd verloopt vrijwel vlekkeloos voor Feyenoord. Pierre van Hooijdonk maakte al snel in de wedstrijd 2 – 0 door een penalty en een vrije schop. Borussia kwam na de rust nog met de 2 – 1, maar die werd al snel verbleekt door een derde doelpunt van Feyenoord. Borussia kwam in de 58e minuut nog met de 3 -2 en zette tegen het eind flink druk, maar Feyenoord liet zich niet meer van de wijs brengen. Met een 3 – 2 eindstand won Feyenoord in 2002 voor de tweede keer de UEFA cup.

Andere prestaties van Feyenoord

Deze drie overwinningen van Feyenoord op Europees niveau zijn tot nu toe de enige drie. Dat betekent niet dat ze het niet vaker een eind hebben geschopt in een Europese competitie. In 1977 schopte Feyenoord het nogmaals tot de kwartfinales in de UEFA cup. Hiervoor versloegen ze het Zweedse Djurgårdens IF, FC Kaiserslautern uit Duitsland en RDC Español, maar legden ze het in de kwartfinale af tegen het net iets sterkere RWD Molenbeek uit België. De eerste wedstrijd eindigde in 0 – 0, maar de tweede betekende een 1 -2 nederlaag voor de Rotterdammers.

In de jaren na deze kwartfinale ging het hard achteruit met Feyenoord door geldproblemen, waardoor er van prestaties op Europees niveau niet zoveel meer terecht kwam. In de jaren negentig krabbelde Feyenoord weer wat op, wat terug te zien was in de resultaten. Zo behaalden ze in zowel 1992 als in 1996 mooie zegens op verschillende clubs, waaronder het welbekende Juventus. Sinds de winst in 2002 gaat het weer wat bergafwaarts met Feyenoord, al klimmen ze de laatste jaren wel weer wat op. Wie weet wat de toekomst in het Europees voetbal dus nog voor Feyenoord in petto heeft.

Advertisement

Must See