Connect with us

De Kuip

De Kuip, meer dan een voetbalstadion alleen

Stadion Feijenoord, zoals de Kuip officieel heet, is al sinds 1937 dé thuishaven van Feyenoord Rotterdam. Alle thuiswedstrijden worden hier gespeeld en menig overwinning is hier al gevierd. Zo zijn er al honderden interlands gespeeld en is het stadion al 10 keer ingezet als locatie voor de Europese finale. Maar naast voetbalstadium voor Feyenoord is de Kuip onder andere ook nog een brasserie, een museum, een locatie voor zakelijke bijeenkomsten, congressen en vergaderingen of een locatie voor concerten. Hier lees je alles over de veelzijdige inzet van de Kuip.

Geschiedenis van de Kuip

In 1931 bedenkt voorzitter Leen van Zandvliet zijn ideale uitvalsbasis voor Feyenoord. Het idee van een groots stadion, dat plek moet kunnen bieden aan zo’n 60.000 tot 75.000 toeschouwers, wordt meteen overlegd. Als de plannen zijn goedgekeurd, kan van Zandvliet niet wachten op de bouw. Hij wil zo graag dat de Kuip vorm krijgt, dat hij de definitieve ontwerpen niet eens afwacht: zodra er een ontwerp klaar is, wil hij de bouwvakkers direct laten werken. In 1936 wordt de Kuip opgeleverd en op 27 maart 1937 wordt de eerste wedstrijd gespeeld in vriendschappelijk verband. In de jaren 90 was de oude constructie van de Kuip op. Daarom is een ingrijpende renovatie van 8 maanden gestart. Daarna was de Kuip weer zo goed als nieuw. Tegenwoordig wordt hij weer volop ingezet voor allerlei activiteiten.

Backstage en in het museum van de Kuip

Voor de echte fans mag een rondleiding achter de schermen van de Kuip natuurlijk niet ontbreken. Je wordt rondgeleid door alle plekken van het stadium die normaal gesproken gesloten blijven voor bezoekers. Wat dacht je van een kijkje in de spelerskleedkamer? Je kunt zelfs door de spelerstunnel richting het veld wandelen en plaatsnemen op de echte stoelen van de trainers. Een tour door het stadion kan makkelijk gecombineerd worden met een bezoek aan het totaal vernieuwde Feyenoord Museum. Hierin leer je alles over de geschiedenis van de voetbalclub, iconische momenten uit de geschiedenis en kun je je eigen Feyenoord-team met huidige spelers en oude legendes samenstellen. De rondleidingen worden gehouden van woensdag tot en met zaterdag. Ook goed om te weten: bij elke tour is een gratis consumptie in Brasserie de Kuip inbegrepen.

Er zijn verschillende opties voor rondleidingen door de Kuip. Naast de basis stadiontour is er voor een groep groter dan 15 personen een speciale groepstour. Met kinderen kun je kiezen voor de kidstour, of zelfs een heus kinderfeestje in de Kuip organiseren. Ook leuk voor de kids: het FIFA-kinderfeestje of de gehele schooltour. Wil je met een mindervalide de tour bezoeken, kan dit ook. Kies dan voor de mindervaliden tour. Helemaal vet is de wedstrijd rondleiding. Bij deze tour krijg jij een nog exclusievere kijk achter de schermen, namelijk vlak voordat de wedstrijd begint. Je mag ook dan door de spelerstunnel en langs het veld lopen, waar zo’n 3 uur later de spelers zelf lopen en tienduizenden mensen ze toejuichen.

Horeca: tijdens de wedstrijd en daarbuiten

Tijdens het kijken van een voetbalwedstrijd in de Kuip kan wat drinken en eten natuurlijk niet ontbreken. Gelukkig zijn de horecapunten nooit ver weg. Direct achter de tribunes op de begane grond en direct achter de eerste of tweede ring zijn meerdere punten waar jij jouw favoriete eten of drinken kunt ophalen. De medewerkers zijn goed getraind en vriendelijk en zorgen ervoor dat je bestelling zo snel mogelijk wordt afgehandeld en meegegeven.

Kom je langs op een niet-wedstrijddag, of eet je liever wat uitgebreider in de Kuip? Dan is Brasserie de Kuip een betere oplossing voor jou. Er zijn zowel uitgebreidere culinaire opties als opties voor zakelijke evenementen. Je kunt er terecht voor een ontbijt, een lunch, een borrel of een diner. Alle opties worden je aangeboden in de vorm van een walking dinner, een buffet of à la carte. Het soort eten kan verschillen van finger food tot een uitgebreid diner. Daarnaast zorgt de brasserie er altijd voor dat arrangementen betaalbaar blijven. Er is plaats voor ongeveer 200 personen, dus er is genoeg ruimte voor zakelijke evenementen.

De Kuip bedient ook de zakelijke markt

Naast een zakelijke lunch, borrel of zakelijk diner biedt De Kuip meer mogelijkheden voor bedrijven. In het stadion zijn namelijk verschillende zalen af te huren voor elke soort van bijeenkomst, vergadering of congressen. Zo zijn er zes verschillende zalen af te huren tot 150 bezoekers, vier zalen tot 250 personen en zes zalen voor meer dan 250 mensen. Er zijn ook speciale plekken waar bijvoorbeeld alleen de spelers of trainers kunnen komen, die in unieke evenementen toch toegankelijk worden voor gasten. Je kunt zelfs in de spelerstunnel of óp het veld je activiteit plannen. Zo hou je een bijeenkomst op een unieke locatie die voor elk doeleinde geschikt is.

Het grote voordeel van een zaal huren in de Kuip is de makkelijke bereikbaarheid. Doordat de Kuip vlak langs de A16 ligt en de verbinding met het openbaar vervoer voor de wedstrijden van Feyenoord uitstekend geregeld is, kan iedereen gemakkelijk bij de Kuip komen. Daarnaast is een bijeenkomst in de Kuip natuurlijk uniek en biedt de omgeving veel inspiratie door de rijke historie van Feyenoord en de Kuip zelf.

Concerten in de Kuip

Een stadion dat plaats biedt aan meer dan 50.000 personen kan natuurlijk voor veel meer dingen dan alleen voetbalwedstrijden gebruikt worden. Dat is in de geschiedenis van de Kuip ook meermaals gebeurd in de vorm van concerten. Nederlandse artiesten zoals René Froger, Marco Borsato of Doe Maar wisten al snel de weg naar de Kuip te vinden voor hun optredens. Maar de concerthistorie van de Kuip begon eigenlijk in 1978, toen Bob Dylan en gitarist Eric Clapton een optreden kwamen geven. Sindsdien hebben de grootsten ter wereld een optreden gegeven in de Kuip. Denk dan aan de Rolling Stones, Madonna of Michael Jackson.

Advertisement

Must See