Connect with us

Successen en Prestaties

Feyenoord: succesnummer van Rotterdam met fantastische prestaties

Sinds de oprichting van Feyenoord in 1908 is het hard gegaan met alle binnengesleepte prijzen van de Rotterdamse voetbalclub. Zowel in het binnenland als in het buitenland kent de club groot succes. In dit overzicht laten we je zien welke competities de succesvolle voetbalclub in zijn bestaan al heeft gewonnen en welke andere prijzen zijn binnengesleept.

Al snel na de oprichting nationaal succes

12,5 jaar na de oprichting van de voetbalclub uit Rotterdam-Zuid speelt Feyenoord al op nationaal niveau. Na drie seizoenen spelen op dit niveau wordt de eerste Landstitel van 1924 al binnengehaald. Hiermee staat de arbeidersclub ineens op de kaart en straalt Rotterdam van trots op de club. Vier jaar later is het alweer raak. Het sterke begin van de club is een voorteken voor vele latere successen.

Ook internationaal succes volgt snel

In de jaren zestig gaat het Feyenoord binnen Nederland voor de wind. In het eerste deel van dit decennium zijn er al drie landstitels gewonnen, wat het totaal op 9 overwinningen brengt. Ook is tot dan toe al drie keer de Nederlandse Beker gewonnen. De Rotterdamse club is uit op internationaal succes. Dat lijkt er in 1963 al te komen, wanneer Feyenoord een halve finale van de Europa Cup 1 tegen Benfica mag spelen. Onder massale belangstelling van fans worden ze in Portugal wel met 3-1 verslagen. Toch is er in 1970, 7 jaar later, een ijzersterk team alle andere teams tot aan de finale van de Europa Cup 1 verslagen. Tegen Celtic weet Ove Kindvall het beslissende doelpunt te scoren. Daarmee wordt Feyenoord de eerste Nederlandse club die de Europa Cup 1 weet te winnen. Dit doelpunt wordt daarom vaak nog omschreven als hét hoogtepunt uit de geschiedenis van Feyenoord.

Nog geen vier maanden na de overwinning in de Europa Cup weet Feyenoord nog een mijlpaal te bereiken. Tegen Estudiantes de la Plata maakt invaller Van Daele een beslissend doelpunt in de Wereldbeker, waardoor ook deze competitie in 1970 op naam van Feyenoord komt te staan. Het beroemde ‘brilletje van Van Daele’ is afkomstig uit deze wedstrijd, doordat twee voetballers van de tegenstander de bril van Van Daele van zijn neus trekken en vertrappen op het veld.

UEFA-cup: weer een primeur voor Nederland

Vier seizoenen na de overwinning op Celtic in de Europa Cup 1 is Feyenoord terug in de top van Europa. Ditmaal in de UEFA-cup onder leiding van Wiel Coerver. In de finale treft Feyenoort de Engelse club Tottenham Hotspur. In de wedstrijd in London blijft het 2-2. In Rotterdam wordt de wedstrijd met twee doelpunten door Rijsbergen en Ressel beslist. Mede door hun doelpunten wordt Feyenoord niet alleen de eerste club die de Europa Cup 1 wint, maar mag nu ook als eerste Nederlandse club de UEFA-cup omhooghouden.

Oplaaiend succes begin jaren ‘90

Na de overwinning in de UEFA-cup blijft het redelijk stil in Rotterdam. Naast twee Nederlandse bekers in 1980 en 1984 en ook een landstitel in 1984, komt het succes begin jaren ’90 binnen Nederland weer terug op stoom. In de laatste tien jaar van het millennium worden maar liefst 8 overwinningen behaald door Feyenoord.

Dit begint in 1991, als Feyenoord onder leiding van Wim Jansen de Beker voor het eerst in lange tijd weer wint. Vanaf dan loopt het storm met de overwinningen. Ook in 1992, 1994 en 1995 wordt de Beker omhooggehouden door de Rotterdamse club.  In 1993 komt daar ook een landstitel bij, dan met een ploeg geleid door Willem van Hanegem. De ploeg is dan misschien niet ijzersterk, maar doordat van Hanegem de ploeg traint met saamhorigheid, passie en werklust was de overwinning snel binnen handbereik. In 1999 doet Beenhakker hetzelfde met een vergelijkbare ploeg. Daarmee sluit Feyenoord het millennium af met veertien landstitels op zak. In 2002 is er opnieuw een grootse overwinning: Feyenoord wint nogmaals de UEFA-cup. Voorlopig zijn ze ook de laatste Nederlandse club die deze overwinning op haar naam wist te zetten.

Stilte voor de storm in 2017

Na de grote overwinning in de UEFA-cup van 2002 blijft het lange tijd stil. Heel stil zelfs. Op de bekerwinst van 2008 na wist Feyenoord lange tijd geen enkel toernooi te winnen of in de buurt te komen. De club raakt in een soort crisis, tot Ronald Koeman begin 2011 het elftal naar een betere plek dirigeert. In zijn eerste seizoenen weet hij Feyenoord weer mee te laten doen op nationaal niveau, door de ploeg twee keer naar een tweede plaats en een keer naar een derde plaats te leiden. Ook voor het WK van 2014 is Feyenoord hofleverancier voor spelers, met maar liefst vijf Feyenoorders in de selectie.

Het is pas in 2016 dat de Trots van Rotterdam weer een competitie wint, namelijk de Beker. Onder leiding van Giovanni van Bronckhorst de eerdere assistent van Koeman, weet hij de ploeg in zijn eerste seizoen naar de overwinning te loodsen. Hier houdt het niet op: in 2017 wint Feyenoord, voor het eerst sinds 1999, weer eens de landstitel. Fans in het stadion, in de stad en thuis voor de tv gaan uit hun dak en zijn ook massaal aanwezig voor de huldiging van de kampioenen. In 2018 verovert van Bronckhorst opnieuw de Supercup en de Nederlandse Beker. Daarmee kroont hij zichzelf tot meest succesvolle Feyenoord-coach in de geschiedenis.

Ruimte voor de toekomst

Wat de toekomst gaat brengen, weet natuurlijk niemand. Maar Feyenoord is hoe dan ook weer terug in vorm. Met telkens nieuwe aanwas uit de Feyenoord Academy wordt de ploeg steeds aangevuld en blijft het team jong en fris. Ook met de nieuwe eSports divisie kent Feyenoord succes. Het vat lijkt voor de Rotterdamse club dus bij lange na nog niet leeg.

Advertisement

Must See