Connect with us

De Klassieker

Alles wat je wilt weten over de Klassieker

De Klassieker tussen Feyenoord Rotterdam en Ajax Amsterdam wordt elk jaar wel een aantal keer gespeeld. Als de clubs elkaar tijdens de Eredivisie of daarbuiten treffen, is de wedstrijd bijna gegarandeerd een heus spektakel om naar te kijken. Alle ins and outs over het ontstaan van de klassieker, de statistieken van de klassieker en de fanatieke achterbannen van beide clubs die elkaar rond de Klassieker ook op een andere manier treffen, lees je hier.

Het ontstaan van een arbeidersclub tussen andere elitaire clubs

Feyenoord is in 1904 opgericht als een typische arbeidersclub. Bedoeld voor spelers uit de middenklassen uit de samenleving was de club radicaal anders dan de meeste andere voetbalclubs op dat moment. Voetbal was tot dan toe voornamelijk een sport voor de hogere stand en de elite. Het feit dat Feyenoord als club van arbeiders zo snel oprukte in het Nederlandse voetballandschap, kon voornamelijk Ajax niet bekoren. Daar komt nog bij dat de clubs toch al uit rivaliserende steden afkomstig waren. De strijd tussen Amsterdam en Rotterdam als grootste steden van Nederland was al bezig lang voordat de strijd tussen de voetbalclubs losbarstte.

In 1921 promoveert Feyenoord naar de hoogste klasse in het Nederlands voetbal. Dan vindt ook de eerste Klassieker plaats, al draagt de wedstrijd dan natuurlijk nog niet deze naam. De wedstrijd eindigt in eerste instantie in 2-3 voor Ajax, maar wordt na protest van Feyenoord teruggezet naar 2-2. De eerste klassieker eindigt dus met een gelijkstand. Dit zorgt er ook voor dat Feyenoord dat jaar één punt hoger in de klassementen eindigt dan Ajax. Na drie seizoenen in de eerste klasse weet Feyenoord de competitie al te winnen en staat de arbeidersclub definitief op de kaart. De onderlinge strijd tussen Ajax en Feyenoord wordt daarmee nog eens goed aangewakkerd.

Sindsdien staat de Klassieker echt garant voor spektakel en een hele hoop supporters. Klassiekers zijn bijna nooit saai: er wordt bijna altijd minstens een keer gescoord. Het is namelijk pas twee keer voorgekomen dat er door geen van beide clubs gescoord werd. Dit was in 1978 en in 2015, allebei de keren in Amsterdam. Menig fan reist daarom graag af naar zijn eigen club om deze wedstrijd bij te wonen. Het grootste aantal supporters voor de Klassieker ooit was in 1969, toen er maar liefst 65.150 bezoekers in de Kuip aanwezig waren.

Alle cijfers en statistieken van de Klassieker

Omdat het in oktober dit jaar 100 jaar geleden is dat de eerste Klassieker werd gespeeld, zijn er veel interessante feitjes over de klassieker te vertellen. In zes verschillende competities zijn er inmiddels 196 klassiekers gespeeld. De meeste Klassiekers werden gespeeld in de Eredivisie, namelijk 162 stuks. Ajax won er hiervan 73, Feyenoord won er 45. In 44 wedstrijden bleef het gelijkspel. In totaal zijn de Klassiekers 59 keer gewonnen door Feyenoord, 89 door Ajax en werd het 48 keer gelijkspel.

Van alle wedstrijden waren er 93 in Amsterdam. Als Ajax thuis mag spelen, hebben ze wel een grotere kans om te winnen. In de Johan Cruijff ArenA zijn 48 wedstrijden gewonnen door Ajax (51,6%), tegenover 23 voor Feyenoord (24,7%). Als de Klassieker plaats vindt in Rotterdam, is deze kans nagenoeg gelijk. Van alle 95 thuis gespeelde wedstrijden won Feyenoord er 34 (35,8%), terwijl Ajax er in de Kuip 35 won (36,8%). Ook zijn er 8 Klassiekers op neutraal terrein gehouden, zoals bijvoorbeeld de finale van de Beker.

Dat er in de Klassieker vaak gescoord wordt, mag wel blijken. In alle Klassiekers bij elkaar genomen heeft Feyenoord 305 doelpunten gescoord. Ajax scoorde er totaal 410. In veel wedstrijden wordt zelfs een hattrick gescoord. Er staan maar liefst 10 hattricks op naam van Ajax en 5 op naam van Feyenoord. Verschillende spelers kregen het zelfs voor elkaar 4 of zelfs 5 doelpunten in een wedstrijd te scoren.

Confrontaties tussen S.C.F. en F-side

Niet alleen tussen de clubs zelf heerst rivaliteit, ook de hardcore aanhangers van de voetbalclubs hebben een bloedhekel aan elkaar. Sinds de jaren ’70 liep het tussen de supporters steeds vaker uit op ruzies of zelfs knokpartijen. Meestal bleven deze opstootjes tussen de supporters van Feyenoord en Ajax zelf, maar in 2004 werden Feyenoord-spelers aangevallen door Ajax-supporters. Onder hen was Robin van Persie. Hoewel niemand van de spelers ernstig of blijvend gewond raakte, werden de verhoudingen opnieuw op scherp gezet.

De heftigste confrontatie rondom een Klassieker vond plaats in 1997. De twee hooliganclubs van Ajax en Feyenoord troffen elkaar op een weiland langs de A9, in de buurt van Beverwijk. Vanwege die locatie wordt deze vechtpartij ook wel aangeduid als de Slag van Beverwijk. Na een mislukte vechtpartij eerder wilde de F-side van Ajax revanche op de S.C.F. van Feyenoord. De politie was op de hoogte en sloot wegen af, maar uiteindelijk troffen de supporters elkaar toch in een weiland. Hier gingen ze elkaar te lijf. Zowel met blote vuisten als andere wapens, zoals messen, stroomstootwapens of zelfs knuppels en ijzeren staven. Een van F-siders, Carlo Picornie, werd zo hevig verwond dat hij uiteindelijk in het ziekenhuis overleed.

Door de vele opstootjes is het sinds 2009 verboden voor supporters van de uitspelende club om de wedstrijd in het stadion van de tegenstander te bekijken. Dit betekent in het geval van een wedstrijd Feyenoord – Ajax dat er geen Ajax-supporters welkom zijn. Vice versa zijn Feyenoord-fans logischerwijs niet welkom bij een wedstrijd Ajax – Feyenoord. Dit maakt de spanning voor fans rondom een wedstrijd gelukkig niet minder. De supporters de uitspelende club komen meestal samen bij elkaar thuis of verzamelen zich massaal bij elkaar op een plein in Amsterdam of Rotterdam, om daar samen de wedstrijd te kijken.

Advertisement

Must See