Connect with us

Nabeschouwing

Feyenoord overklast in klassieker

Wat vooraf gevreesd werd vanwege de afwezigheid van Kees van Wonderen werd maar al te waar in – vooral – de eerste helft van deze editie (de 47e) van Feyenoord-Ajax. Veel Feyenoord-fans zullen slapeloze nachten hebben gehad met de wetenschap dat Ferry de Haan de centrale verdediger van Feyenoord zou vervangen en de nachtmerrie ging op klaarlichte dag door op het veld. Tegen Kiew kreeg De Haan wat complimenten van zijn coach om hem op te bouwen, aangezien er voor de lange verdediger geen mogelijkheid was om te blunderen. Maar de manier waarop Zlatan Ibrahimovic alle tekortkomingen van Ferry de Haan blootlegde, was ontnuchterend voor de speler en Van Marwijk en desastreus voor Feyenoord. In eerste instantie leek het voor Feyenoord prima te gaan. Het domineerde de openingsminuten en kreeg meerdere kansen via een afstandsschot van Song (30 m.) En twee vrije trappen, waarvan Paauwe er (weer) één verspilde en een tweede door Van Hooijdonk in de muur werd geraakt.

Grote kans van Feyenoord voor Buffel

Maar na de eerste grote kans van Feyenoord voor Buffel in de 16e minuut gaf Ajax een waarschuwing voor de komende ramp. De Haan was volledig outplaatst toen Witsche Ibrahimovic op weg stuurde. Terwijl De Haan een schijnbeweging maakte om hem neer te halen, snelde de Zweed richting Zoetebier, maar zag zijn lage drive geblokkeerd door de stop van Feyenoord.

Slechts twee minuten later waren er een aantal goede kansen voor Feyenoord, maar eerst waren Van Hooijdonk en daarna Emerton te snel om het doel te vinden. De kansen waren groot aan beide kanten op dit punt, en in de 22e miste Litmanen de grootste om de score te openen. Rzasa – wat was hij aan het doen? – zag Trabelsi voorbij vliegen en de Pool had het geluk dat Zoetebier Litmanen’s korte afstandsinspanning kon blokkeren nadat Trabelsi de Fin had geserveerd met een perfecte voorzet. De Haan en Paauwe keken ernaar en deden er niets aan.

Nu zou je kunnen denken dat Feyenoord en vooral het centrum van de verdediging (De Haan, Paauwe) inmiddels wakker zouden zijn geworden, maar nee. Slechts een minuut later was het Wamberto die volledig ongemarkeerd bleef door De Haan en Paauwe, en toen Emerton vervolgens probeerde een voorzet van Trabelsi weg te werken, maar dat recht voor de voeten van de kleine Braziliaan deed, had Wambert alle tijd om te kiezen. een hoekschop en krul de bal om Zoetebier heen.

Slechts een minuut na deze klap was het weer in het centrum van de verdediging waar Litmanen volledig ongemarkeerd bleef. Eerder had Ibrahimovic opnieuw laten zien hoe slecht Rzasa werkelijk is, en diende Litmanen met een perfecte voorzet. Maar om de een of andere onverklaarbare reden slaagde de voormalige Liverpool-flunk erin de bal over de lat te leggen, met Ferry de Haan als een nors toeschouwer.

Feyenoord drong natuurlijk aan, of probeerde in ieder geval op de gelijkmaker te drukken, maar waar De Haan, Paauwe en Rzasa een hilarisch verdedigingsspel gaven, lieten Chivu en Bergdolmo aan de andere kant zien hoe het hoort. Pas toen de jonge linksback Van Damme soms te slim af was door Song en Emerton kwam er enig gevaar in het doel van de Ajax-keeper. Maar zowel Van Hooijdonk als Buffel hadden geen schijn van kans tegen het centrum van de verdediging van Ajax.

Een paar minuten voor rust scoorde Ajax dan eindelijk hun tweede, waar het hun vierde of hun vijfde had moeten zijn. Opnieuw mochten de Ajax doen wat ze wilden van Rzasa, Paauwe en De Haan. Jari Litmanen zal goed moeten nadenken wanneer er verdedigers tegen hem zijn geweest die hem zoveel ruimte hebben gegeven. Wederom volledig ongemarkeerd mocht hij Zoetebier van dichtbij verslaan: 0-2.

“Hadden er drie kunnen zijn”

Nog geen minuut later hadden het er drie kunnen zijn, maar Ibrahimovic leek medelijden te hebben met zijn tegenstander, en zo bleef Feyenoord in leven en kon hij hopen de zaken in de tweede helft om te draaien.

Kalou verving Buffel en Van Persie kwam in de plaats van de opnieuw teleurstellende Pardo.

Met Kalou vooraan was Feyenoord zoveel bedreigender, en pas tien minuten na rust gaf hij de fans van Feyenoord echte hoop op een resultaat. Ono stuurde hem op weg met een prachtige pas links naar beneden. Voor het eerst in de wedstrijd werd Chivu verslagen en dichterbij het Ajax-doelpunt hield Kalou het hoofd koel en bediende Van Hooijdonk met een scoringskans op de verre paal: 1-2.

Wat toen evolueerde was een open wedstrijd met Feyenoord duidelijk de meer aanvallende ploeg en Ajax dat erg gevaarlijk was op de counter. In de 63e minuut had Ibrahimovic het allemaal duidelijk moeten maken, maar tweemaal faalde hij. Een paar minuten later schoot Ono op doel, maar zijn raket miste precisie.

Toen kwam het moment van Robin van Persie. De jongere bereikte bijna de onsterfelijkheid, maar zijn fantastische vrije trap vanaf 25 meter werd ontkend door de lat.

De grootste kans op de gelijkmaker was voor Pierre van Hooijdonk in de 79e minuut. Net als zijn doelpunt in de 56e minuut was het wederom Kalou die de bal van links op zijn laars zette. Maar nadat het hele stadion was opgestaan ​​om het feest te vieren, zagen ze scheidsrechter Roelof Luinge naar de hoekvlag wijzen. Hoe Van Hooijdonk dit heeft gemist, zullen we later vandaag op tv moeten zien. Dat hij had moeten scoren, lijdt geen twijfel.

Feyenoord is zes punten achterstand op Ajax en PSV gevallen, en dat is te wijten aan de zeer, zeer, zeer slechte verdediging van met name Ferry de Haan. Het blijft een raadsel waarom Van Marwijk voor De Haan koos en niet voor Christian Gyan of een andere speler waarvan De Haan al meermaals heeft laten zien dat hij niet geschikt is voor dit niveau. Er is nog niets verloren, maar er kunnen vraagtekens worden geplaatst bij Van Marwijk’s line-up van vandaag.